Van pro deo advocaat veranderen. Dat gaat meestal niet gemakkelijk

pro deo advocaat, advocaat van onvermogen, toevoegingsadvocaat, gesubsideerde rechtsbijstand


Lastig om goede pro deo advocaat te vinden? Nee, dat is een 1, 2, 3-tje!!

Logo NAB
Bij de NAB zijn ruim 175 advocaten, juristen en mediaters aangesloten.
1.
Bel de juridische helpdesk van de NAB: 085-7608012 (werkdagen van 9.00 - 17.15, normale belkosten). Of gebruik het contactformulier op onze zusterwebsite en je wordt teruggebeld.
2.
Je legt uit wat jouw juridische probleem is. Samen met jou wordt gekeken of het probleem misschien gelijk met een eenvoudig (gratis!) advies kan worden opgelost of dat er echt een advocaat nodig is.
3.
Is er een advocaat nodig, dan zorgt de helpdesk ervoor dat je op een gemakkelijke manier in contact komt met een goede advocaat bij jou in de buurt, die gespecialiseerd is op het betreffende gebied.
Klaar! Dat is alles. Bellen of invullen verplicht jou tot niets en is gratis. De advocaten die meedoen aan dit systeem dragen de kosten van deze telefonische helpdesk.

Van pro deo advocaat veranderen. Dat gaat meestal niet gemakkelijk


Waarom wil je van advocaat veranderen? Ontevreden?

Waarschijnlijk wil je van advocaat veranderen omdat je ontevreden bent over de advocaat die jouw zaak op dit moment behandelt.
Voordat je nu gelijk naar een andere advocaat toestapt, zouden we willen voorstellen dat je eerst een poging doet om er met jouw huidige advocaat uit te komen. Verandering van advocaat levert vertraging op en dubbel werk, en dat is niet altijd in jouw voordeel.

Vertel aan jouw advocaat op een vriendelijke maar zeer duidelijke manier waarover jij ontevreden bent. En kijk wat de reactie is. Als een advocaat iets niet helemaal goed heeft gedaan, weet hij of zij dat 9 van de 10 keer zelf ook wel. En de meeste advocaten zullen gewoon zeggen: o.k., u hebt gelijk, in de toekomst zorg ik dat het beter gaat.

Helpt dat nog niet, kijk dan of het kantoor een "klachtenfunctionaris" heeft. Zeker bij de middelgrote kantoren is er vaak een advocaat speciaal belast met het behandelen van klachten van cliƫnten. In het algemeen worden daar advocaten voor uitgekozen die goed kunnen luisteren. Doe daar jouw voordeel mee.

Heeft dit allemaal geen resultaat, dan komen we toe aan de volgende stap: het veranderen van advocaat.

Hoe verander je van (pro deo) advocaat?

De Raad voor rechtsbijstand (de instantie die de advocaat aan jou heeft "toegevoegd") accepteert normaal gesproken een wijziging van advocaat als het de eerste keer is dat jij dat verzoekt. Je kunt in principe gewoon naar een andere advocaat toestappen, en die regelt dan de administratie.

Hou er wel rekening mee dat de meeste advocaten er niet happig op zijn om een zaak van een ander over te nemen. Het kan zijn dat zij een ander idee hebben over de manier waarop de zaak behandeld moet worden, maar het is vaak lastig om een eenmaal begonnen zaak een andere kant op te buigen. Het kan ook zijn dat zij denken dat jij wel een lastige klant zult zijn (leg dus duidelijk uit waarom jij van advocaat wilt veranderen). En een wijziging van advocaat levert aan beide advocaten een hoop administratie op en discussie achteraf over verdeling van het salaris.

Maar met een beetje goede wil zal het wel lukken om een andere advocaat te vinden (of vraag het juridisch loket om jou daarbij te helpen).

Wil je een tweede keer van advocaat veranderen, dan gaat de Raad voor rechtsbijstand er van uit dat jij een "shopper" bent, een lastige klant die nooit tevreden is. Je moet dan van erg goede huize komen (of beter gezegd: heel goede argumenten hebben) om toestemming te krijgen voor die tweede verandering van advocaat.


Veel gestelde vragen

Wat is een pro deo advocaat?

Vroeger was een pro deo advocaat een advocaat die jou niets in rekening bracht (zie ook onze pagina Geschiedenis ). Tegenwoordig moet jij een eigen bijdrage betalen, dus echt pro deo (=gratis) bestaat niet meer. Maar de namen "pro deo advocaat" en "advocaat van onvermogen" worden nog steeds veel gebruikt, en kortheidshalve doen wij dat hier ook.

Wat is een toevoeging?

Een toevoeging is de beslissing waarin wordt bepaald dat jij recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand, dus dat jij recht hebt op een pro deo advocaat (of een mediator).

Wat is een lichte adviestoevoeging (LAT)?

Soms is het van te voren al duidelijk dat er voor een bepaald juridisch probleem geen uitgebreide, langdurige, rechtsbijstand nodig is, en dat volstaan kan worden met een goed advies. Je krijgt dan een zogenaamde "lichte adviestoevoeging", die goed is voor een tijdsbesteding door de advocaat van maximaal drie uren.
Je betaalt een lagere eigen bijdrage dan voor een gewone toevoeging (zie onze pagina Eigen bijdrage).

Wie kan een toevoeging aanvragen?

De advocaat (of mediator) vraagt die toevoeging namens jou aan. Je hoeft daar zelf dus niets voor te doen.
Het Juridisch Loket geeft zelf geen toevoegingen af, maar kan jou wel naar een advocaat, notaris of mediator verwijzen. (Met een schriftelijke verwijzing van het juridisch loket, heb je recht op een korting op de eigen bijdrage.)

Wat is het juridisch loket?

Dat is de (overheids)organisatie bij wie iedereen terecht kan voor gratis juridisch advies en/of voor doorverwijziging naar een (pro deo) advocaat. Je kunt ook rechtstreeks naar een pro deo advocaat gaan, maar doe je het via het juridisch loket, dan krijg je korting op de eigen bijdrage. Je bereikt het juridisch loket via hun website Juridisch loket of per telefoon: 0900-8020 ( 25 ct per minuut).

Wat is de Raad voor rechtsbijstand?

Dat is de instantie die beoordeelt of jij recht hebt op een toevoeging of niet. Je zult niet vaak zelf iets met de Raad voor rechtsbijstand te maken krijgen, maar ze hebben een interessante website: Raad voor rechtsbijstand.

Hoe vind je een goede pro-deo-advocaat?

Bel met de Juridische Helpdesk van de NAB (085-7608012). En je krijgt gratis een eerste telefonisch advies. Als dat nodig is, zoeken zij een goede pro-deo-advocaat in jouw buurt.
Of bel met het Juridisch Loket (zie een eerder blokje).
Wil je zelf gaan zoeken: adviezen, tips en trucs om een goede advocaat te vinden zijn verzameld op onze zusterwebsite Advocaatkeus. Alle gespecialiseerde advocaten vind je op Advocatenspecialist. Of iemand advocaat is of niet, kun je zien bij de Orde van Advocaten. Of een advocaat ook als pro deo advocaat werkt, kun je nakijken op Raad voor rechtsbijstand (advocaat zoeken).

Inkomen, vermogen, eigen bijdrage

Zie de pagina Inkomens- en vermogensgrenzen en de pagina Eigen bijdrage.


Over deze website

contact - voorwaarden gebruik website - cookies - kleine letters