Strafzaken, strafrecht

pro deo advocaat, advocaat van onvermogen, toevoegingsadvocaat, gesubsideerde rechtsbijstand


NIEUW! Wij helpen je om een goede pro deo advocaat te vinden. Bel nu!

RechtsgebiedBel ma/vr 9.00-17.00:
FAMILIERECHT085-7608012
ARBEIDSRECHT085-7608012
HUURRECHT085-7608012
ANDERE KWESTIES085-7608012
Hoe werkt dit? Veel advocaten werken met een zogenaamde telefonische helpdesk. Bij die helpdesk werken juristen en andere deskundigen. Die bekijken, in gesprek met jou, op de eerste plaats of je echt wel een advocaat nodig hebt.
Is dat het geval, dan zullen ze jou één of meer advocaten aanbevelen met een kantoor in jouw buurt en jou, als je dat wilt, gelijk in contact brengen met de advocaat die jij kiest.
Is de conclusie dat je (nog) geen advocaat nodig hebt, dan krijg je uitleg over de stappen die jij zelf nog kunt zetten voordat je een advocaat moet inschakelen.
De kosten van deze telefonische helpdesk worden betaald door de advocaten die meedoen. Het kost jou dus niets (behalve dan de belkosten: normaal tarief).
Als je belt met het nummer hierboven (085-7608012), dan krijg je de Juridische Helpdesk NAB (Nationale AdviesBalie) aan de lijn, die jou helpt met het vinden van een advocaat.

Pro deo advocaat in strafzaken (als je in voorarrest zit)

Als je wordt opgepakt door de politie en je blijft vast zitten, dan moet er binnen enkele dagen een rechter beslissen of jij langer mag worden vastgehouden. Word je langer vastgehouden, dan wordt er een advocaat toegewezen, die je niet hoeft te betalen (ongeacht de hoogte van jouw inkomen of vermogen).
Er zijn plannen om dit systeem te veranderen, maar daar gaan we nu even niet op in.
De advocaten die door de rechtbank worden toegewezen, zijn in het algemeen (maar helaas niet altijd) goede strafrechtadvocaten.
Aan een rechtsbijstandverzekering heb je niets op dit punt, omdat die strafzaken vrijwel helemaal van dekking uitsluiten.
Wil je dat een bepaalde advocaat jouw zaak behandelt (en werkt die advocaat binnen het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand), neem dan zo snel mogelijk contact op met die advocaat of laat aan de rechter weten dat je díe advocaat toegewezen wilt krijgen. Achteraf van advocaat veranderen is vaak moeilijk (tenzij je die advocaat zelf wilt betalen; dat kan altijd).

Pro deo advocaat in strafzaken (als je niet in voorarrest zit)

Als je niet voor langere tijd (door een rechter) in voorarrest wordt gehouden, wordt er niet automatisch een advocaat toegewezen. Bijvoorbeeld: je wordt opgepakt maar na drie dagen weer vrijgelaten zonder dat je een rechter hebt gezien. Wordt je daarna, enkele maanden later, gedagvaard om voor de rechter te verschijnen, dan is er dus geen advocaat toegewezen.
Kom je (wat betreft inkomen en vermogen) in aanmerking voor het gesubsidieerde systeem van rechtsbijstand, dan kun je voor de strafzaak een pro deo advocaat inschakelen.
Zie de gewone regels wat betreft Inkomens- en vermogensgrenzen en Goede advocaat.

Pro deo advocaat strafrecht voor minderjarigen

Aan minderjarigen die voor de kinderrechter moeten komen, wordt in strafzaken altijd een advocaat toegewezen.

Advocaten specialist strafrecht

Er zijn veel advocaten gespecialiseerd op het gebied van strafrecht. Kijk op onze zusterpagina Advocatenspecialist voor adviezen over het vinden van een goede advocaat strafrecht.
Houdt er rekening mee dat niet alle strafrecht advocaten meedoen aan het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand. Met name de beroemde jongens (m/v) doen vrijwel uitsluitend zaken waarin de klant zelf betaalt. (De reden daarvan is natuurlijk dat ze dan veel meer betaald krijgen.)


Veel gestelde vragen

Wat is een pro deo advocaat?

Vroeger was een pro deo advocaat een advocaat die jou niets in rekening bracht (zie ook onze pagina Geschiedenis ). Tegenwoordig moet jij een eigen bijdrage betalen, dus echt pro deo (=gratis) bestaat niet meer. Maar de namen "pro deo advocaat" en "advocaat van onvermogen" worden nog steeds veel gebruikt, en kortheidshalve doen wij dat hier ook.

Wat is een toevoeging?

Een toevoeging is de beslissing waarin wordt bepaald dat jij recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand, dus dat jij recht hebt op een pro deo advocaat (of een mediator).

Wat is een lichte adviestoevoeging (LAT)?

Soms is het van te voren al duidelijk dat er voor een bepaald juridisch probleem geen uitgebreide, langdurige, rechtsbijstand nodig is, en dat volstaan kan worden met een goed advies. Je krijgt dan een zogenaamde "lichte adviestoevoeging", die goed is voor een tijdsbesteding door de advocaat van maximaal drie uren.
Je betaalt een lagere eigen bijdrage dan voor een gewone toevoeging (zie onze pagina Eigen bijdrage).

Wie kan een toevoeging aanvragen?

De advocaat (of mediator) vraagt die toevoeging namens jou aan. Je hoeft daar zelf dus niets voor te doen.
Het Juridisch Loket geeft zelf geen toevoegingen af, maar kan jou wel naar een advocaat, notaris of mediator verwijzen. (Met een schriftelijke verwijzing van het juridisch loket, heb je recht op een korting op de eigen bijdrage.)

Wat is het juridisch loket?

Dat is de (overheids)organisatie bij wie iedereen terecht kan voor gratis juridisch advies en/of voor doorverwijziging naar een (pro deo) advocaat. Je kunt ook rechtstreeks naar een pro deo advocaat gaan, maar doe je het via het juridisch loket, dan krijg je korting op de eigen bijdrage. Je bereikt het juridisch loket via hun website Juridisch loket of per telefoon: 0900-8020 ( 25 ct per minuut).

Wat is de Raad voor rechtsbijstand?

Dat is de instantie die beoordeelt of jij recht hebt op een toevoeging of niet. Je zult niet vaak zelf iets met de Raad voor rechtsbijstand te maken krijgen, maar ze hebben een interessante website: Raad voor rechtsbijstand.

Hoe vind je een goede advocaat?

Adviezen, tips en trucs om een goede advocaat te vinden zijn verzameld op onze zusterwebsite Advocaatkeus. Alle gespecialiseerde advocaten vind je op Advocatenspecialist. Of iemand advocaat is of niet, kun je zien bij de Orde van Advocaten. Of een advocaat ook als pro deo advocaat werkt, kun je nakijken op Raad voor rechtsbijstand (advocaat zoeken).

Inkomen, vermogen, eigen bijdrage

Zie de pagina Inkomens- en vermogensgrenzen en de pagina Eigen bijdrage.


Over deze website

contact - voorwaarden gebruik website - cookies - kleine letters