Strafzaken, strafrecht

pro deo advocaat, advocaat van onvermogen, toevoegingsadvocaat, gesubsideerde rechtsbijstand


Lastig om goede pro deo advocaat te vinden? Nee, dat is een 1, 2, 3-tje!!

Logo NAB
Bij de NAB zijn ruim 175 advocaten, juristen en mediaters aangesloten.
1.
Bel de juridische helpdesk van de NAB: 085-7608012 (werkdagen van 9.00 - 17.15, normale belkosten). Of gebruik het contactformulier op onze zusterwebsite en je wordt teruggebeld.
2.
Je legt uit wat jouw juridische probleem is. Samen met jou wordt gekeken of het probleem misschien gelijk met een eenvoudig (gratis!) advies kan worden opgelost of dat er echt een advocaat nodig is.
3.
Is er een advocaat nodig, dan zorgt de helpdesk ervoor dat je op een gemakkelijke manier in contact komt met een goede advocaat bij jou in de buurt, die gespecialiseerd is op het betreffende gebied.
Klaar! Dat is alles. Bellen of invullen verplicht jou tot niets en is gratis. De advocaten die meedoen aan dit systeem dragen de kosten van deze telefonische helpdesk.

Strafzaken, strafrecht


Pro deo advocaat in strafzaken (als je in voorarrest zit)

Als je wordt opgepakt door de politie en je blijft vast zitten, dan moet er binnen enkele dagen een rechter beslissen of jij langer mag worden vastgehouden. Word je langer vastgehouden, dan wordt er een advocaat toegewezen, die je niet hoeft te betalen (ongeacht de hoogte van jouw inkomen of vermogen).
Er zijn plannen om dit systeem te veranderen, maar daar gaan we nu even niet op in.
De advocaten die door de rechtbank worden toegewezen, zijn in het algemeen (maar helaas niet altijd) goede strafrechtadvocaten.
Aan een rechtsbijstandverzekering heb je niets op dit punt, omdat die strafzaken vrijwel helemaal van dekking uitsluiten.
Wil je dat een bepaalde advocaat jouw zaak behandelt (en werkt die advocaat binnen het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand), neem dan zo snel mogelijk contact op met die advocaat of laat aan de rechter weten dat je díe advocaat toegewezen wilt krijgen. Achteraf van advocaat veranderen is vaak moeilijk (tenzij je die advocaat zelf wilt betalen; dat kan altijd).

Pro deo advocaat in strafzaken (als je niet in voorarrest zit)

Als je niet voor langere tijd (door een rechter) in voorarrest wordt gehouden, wordt er niet automatisch een advocaat toegewezen. Bijvoorbeeld: je wordt opgepakt maar na drie dagen weer vrijgelaten zonder dat je een rechter hebt gezien. Wordt je daarna, enkele maanden later, gedagvaard om voor de rechter te verschijnen, dan is er dus geen advocaat toegewezen.
Kom je (wat betreft inkomen en vermogen) in aanmerking voor het gesubsidieerde systeem van rechtsbijstand, dan kun je voor de strafzaak een pro deo advocaat inschakelen.
Zie de gewone regels wat betreft Inkomens- en vermogensgrenzen en Goede advocaat.

Pro deo advocaat strafrecht voor minderjarigen

Aan minderjarigen die voor de kinderrechter moeten komen, wordt in strafzaken altijd een advocaat toegewezen.

Advocaten specialist strafrecht

Er zijn veel advocaten gespecialiseerd op het gebied van strafrecht. Kijk op onze zusterpagina Advocatenspecialist voor adviezen over het vinden van een goede advocaat strafrecht.
Houdt er rekening mee dat niet alle strafrecht advocaten meedoen aan het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand. Met name de beroemde jongens (m/v) doen vrijwel uitsluitend zaken waarin de klant zelf betaalt. (De reden daarvan is natuurlijk dat ze dan veel meer betaald krijgen.)


Veel gestelde vragen

Wat is een pro deo advocaat?

Vroeger was een pro deo advocaat een advocaat die jou niets in rekening bracht (zie ook onze pagina Geschiedenis ). Tegenwoordig moet jij een eigen bijdrage betalen, dus echt pro deo (=gratis) bestaat niet meer. Maar de namen "pro deo advocaat" en "advocaat van onvermogen" worden nog steeds veel gebruikt, en kortheidshalve doen wij dat hier ook.

Wat is een toevoeging?

Een toevoeging is de beslissing waarin wordt bepaald dat jij recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand, dus dat jij recht hebt op een pro deo advocaat (of een mediator).

Wat is een lichte adviestoevoeging (LAT)?

Soms is het van te voren al duidelijk dat er voor een bepaald juridisch probleem geen uitgebreide, langdurige, rechtsbijstand nodig is, en dat volstaan kan worden met een goed advies. Je krijgt dan een zogenaamde "lichte adviestoevoeging", die goed is voor een tijdsbesteding door de advocaat van maximaal drie uren.
Je betaalt een lagere eigen bijdrage dan voor een gewone toevoeging (zie onze pagina Eigen bijdrage).

Wie kan een toevoeging aanvragen?

De advocaat (of mediator) vraagt die toevoeging namens jou aan. Je hoeft daar zelf dus niets voor te doen.
Het Juridisch Loket geeft zelf geen toevoegingen af, maar kan jou wel naar een advocaat, notaris of mediator verwijzen. (Met een schriftelijke verwijzing van het juridisch loket, heb je recht op een korting op de eigen bijdrage.)

Wat is het juridisch loket?

Dat is de (overheids)organisatie bij wie iedereen terecht kan voor gratis juridisch advies en/of voor doorverwijziging naar een (pro deo) advocaat. Je kunt ook rechtstreeks naar een pro deo advocaat gaan, maar doe je het via het juridisch loket, dan krijg je korting op de eigen bijdrage. Je bereikt het juridisch loket via hun website Juridisch loket of per telefoon: 0900-8020 ( 25 ct per minuut).

Wat is de Raad voor rechtsbijstand?

Dat is de instantie die beoordeelt of jij recht hebt op een toevoeging of niet. Je zult niet vaak zelf iets met de Raad voor rechtsbijstand te maken krijgen, maar ze hebben een interessante website: Raad voor rechtsbijstand.

Hoe vind je een goede pro-deo-advocaat?

Bel met de Juridische Helpdesk van de NAB (085-7608012). En je krijgt gratis een eerste telefonisch advies. Als dat nodig is, zoeken zij een goede pro-deo-advocaat in jouw buurt.
Of bel met het Juridisch Loket (zie een eerder blokje).
Wil je zelf gaan zoeken: adviezen, tips en trucs om een goede advocaat te vinden zijn verzameld op onze zusterwebsite Advocaatkeus. Alle gespecialiseerde advocaten vind je op Advocatenspecialist. Of iemand advocaat is of niet, kun je zien bij de Orde van Advocaten. Of een advocaat ook als pro deo advocaat werkt, kun je nakijken op Raad voor rechtsbijstand (advocaat zoeken).

Inkomen, vermogen, eigen bijdrage

Zie de pagina Inkomens- en vermogensgrenzen en de pagina Eigen bijdrage.


Over deze website

contact - voorwaarden gebruik website - cookies - kleine letters