Goede pro deo advocaat zoeken

pro deo advocaat, advocaat van onvermogen, toevoegingsadvocaat, gesubsideerde rechtsbijstand


Lastig om goede pro deo advocaat te vinden? Nee, dat is een 1, 2, 3-tje!!

Logo NAB
Bij de NAB zijn ruim 175 advocaten, juristen en mediaters aangesloten.
1.
Bel de juridische helpdesk van de NAB: 085-7608012 (werkdagen van 9.00 - 17.15, normale belkosten). Of gebruik het contactformulier op onze zusterwebsite en je wordt teruggebeld.
2.
Je legt uit wat jouw juridische probleem is. Samen met jou wordt gekeken of het probleem misschien gelijk met een eenvoudig (gratis!) advies kan worden opgelost of dat er echt een advocaat nodig is.
3.
Is er een advocaat nodig, dan zorgt de helpdesk ervoor dat je op een gemakkelijke manier in contact komt met een goede advocaat bij jou in de buurt, die gespecialiseerd is op het betreffende gebied.
Klaar! Dat is alles. Bellen of invullen verplicht jou tot niets en is gratis. De advocaten die meedoen aan dit systeem dragen de kosten van deze telefonische helpdesk.

Goede pro deo advocaat zoeken


Hoe vind je een goede pro deo advocaat?

Wat ons betreft is de definitie van een goede advocaat:

1. iemand die voldoende verstand van zaken heeft op het betreffende rechtsgebied, en
2. iemand die voldoende tijd en aandacht aan jou en aan jouw zaak wil besteden.

Wij zouden je als zoekstrategie willen aanraden:

a. Vraag wat rond bij vrienden en bekenden wat betreft punt 2 (tijd en aandacht)

b. Bel het juridisch loket en vraag welke advocaten goed bekend staan, zowel wat betreft punt 1 (vaktechnische kwaliteit) als wat betreft punt 2 (tijd en aandacht).
Vraag een schriftelijke verwijzing, zodat je korting kunt krijgen op de eigen bijdrage.

c. Kijk op onze zusterwebsite Advocaatkeus voor meer tips over het zoeken van een goede advocaat of kijk op Advocatenspecialist waar je de belangrijkste specialisatieverenigingen van advocaten zult vinden. Hoewel je niet voor iedere zaak altijd een specialist nodig hebt, is het voor jouzelf moeilijk om te beoordelen of je een specialist nodig hebt. Kies het zekere voor het onzekere.

d. Combineer alle informatie en maak een kort lijstje om daarmee de diverse kantoren af te bellen met de vraag of zij ook "zaken op toevoegingsbasis" doen.

e. Als het kantoor een gratis spreekuur heeft (of het systeem van: eerste half uur gratis), maak daar dan gebruik van om te bekijken of de advocaat jou bevalt.

Welke advocaten zijn pro deo advocaat?

Als je zou vragen welke advocaten géén pro deo advocaat zijn, dan zou de lijst korter zijn. Meer dan de helft van de advocaten in Nederland staat ingeschreven om pro deo werk te doen.
Dat wil niet zeggen dat al die ingeschreven advocaten graag pro deo zaken doen en ook niet dat zij vooral pro deo zaken doen. Vrij veel advocaten hebben zich ingeschreven voor pro deo zaken omdat ze af en toe een pro deo zaak willen doen (maar niet al te vaak).

Wil jij uitzoeken of een bepaalde advocaat wel of niet pro deo zaken doet, dan zou je kunnen kijken op de website van de Raad voor rechtsbijstand
Probleem is dat je daar de complete lijst krijgt van zo'n 10.000 advocaten die pro deo werk doen. Dan weet je nog steeds niet bij wie je het beste terecht kunt.

Je kunt daarom beter de strategie volgen van het eerste blokje hierboven.

Kwaliteit pro deo advocaten

Zoals we hierboven al vertelden, doet het grootste deel van de advocatuur in Nederland ook pro deo zaken. Pro deo advocaten zijn dus niet slechter of beter dan andere advocaten, want het zijn gewone advocaten.

De kwaliteit van advocaten ligt in Nederland, gemiddeld gesproken, op een goed niveau.
Er zijn hoge opleidingseisen, bijscholingseisen, regels over kantoororganisatie en als er toch iets mis gaat: er is een Geschillencommissie, er is een onafhankelijke tuchtrechter en alle advocaten hebben een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zodat je ook bij een ernstige en kostbare fout van een advocaat verzekerd bent van schadevergoeding.
De "pro deo advocaat" (de "advocaat van onvermogen") is een gewone advocaat, dus de kwaliteit van het door de overheid gesubsidieerde systeem van rechtsbijstand is goed.

Op bepaalde rechtsgebieden (zoals vreemdelingenrecht, asiel, strafrecht) worden zelfs extra eisen gesteld aan pro deo advocaten. We zullen niet gelijk zeggen dat ze daarom beter zijn dan andere advocaten, maar het maakt wel duidelijk dat ze zeker niet slechter zijn.


Veel gestelde vragen

Wat is een pro deo advocaat?

Vroeger was een pro deo advocaat een advocaat die jou niets in rekening bracht (zie ook onze pagina Geschiedenis ). Tegenwoordig moet jij een eigen bijdrage betalen, dus echt pro deo (=gratis) bestaat niet meer. Maar de namen "pro deo advocaat" en "advocaat van onvermogen" worden nog steeds veel gebruikt, en kortheidshalve doen wij dat hier ook.

Wat is een toevoeging?

Een toevoeging is de beslissing waarin wordt bepaald dat jij recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand, dus dat jij recht hebt op een pro deo advocaat (of een mediator).

Wat is een lichte adviestoevoeging (LAT)?

Soms is het van te voren al duidelijk dat er voor een bepaald juridisch probleem geen uitgebreide, langdurige, rechtsbijstand nodig is, en dat volstaan kan worden met een goed advies. Je krijgt dan een zogenaamde "lichte adviestoevoeging", die goed is voor een tijdsbesteding door de advocaat van maximaal drie uren.
Je betaalt een lagere eigen bijdrage dan voor een gewone toevoeging (zie onze pagina Eigen bijdrage).

Wie kan een toevoeging aanvragen?

De advocaat (of mediator) vraagt die toevoeging namens jou aan. Je hoeft daar zelf dus niets voor te doen.
Het Juridisch Loket geeft zelf geen toevoegingen af, maar kan jou wel naar een advocaat, notaris of mediator verwijzen. (Met een schriftelijke verwijzing van het juridisch loket, heb je recht op een korting op de eigen bijdrage.)

Wat is het juridisch loket?

Dat is de (overheids)organisatie bij wie iedereen terecht kan voor gratis juridisch advies en/of voor doorverwijziging naar een (pro deo) advocaat. Je kunt ook rechtstreeks naar een pro deo advocaat gaan, maar doe je het via het juridisch loket, dan krijg je korting op de eigen bijdrage. Je bereikt het juridisch loket via hun website Juridisch loket of per telefoon: 0900-8020 ( 25 ct per minuut).

Wat is de Raad voor rechtsbijstand?

Dat is de instantie die beoordeelt of jij recht hebt op een toevoeging of niet. Je zult niet vaak zelf iets met de Raad voor rechtsbijstand te maken krijgen, maar ze hebben een interessante website: Raad voor rechtsbijstand.

Hoe vind je een goede pro-deo-advocaat?

Bel met de Juridische Helpdesk van de NAB (085-7608012). En je krijgt gratis een eerste telefonisch advies. Als dat nodig is, zoeken zij een goede pro-deo-advocaat in jouw buurt.
Of bel met het Juridisch Loket (zie een eerder blokje).
Wil je zelf gaan zoeken: adviezen, tips en trucs om een goede advocaat te vinden zijn verzameld op onze zusterwebsite Advocaatkeus. Alle gespecialiseerde advocaten vind je op Advocatenspecialist. Of iemand advocaat is of niet, kun je zien bij de Orde van Advocaten. Of een advocaat ook als pro deo advocaat werkt, kun je nakijken op Raad voor rechtsbijstand (advocaat zoeken).

Inkomen, vermogen, eigen bijdrage

Zie de pagina Inkomens- en vermogensgrenzen en de pagina Eigen bijdrage.


Over deze website

contact - voorwaarden gebruik website - cookies - kleine letters